Ikke dø

Har du fått sett Netflixdokumentaren Bryan Johnson: Mannen som vil leve evig ennå?

Bryan Johnson er milliardæren som du kanskje allerede har hørt om, som bruker mye tid, penger og krefter på å bremse aldringen. Han har også laget en business av det.

Jeg ble overrumplet av det jeg fikk se i dokumentaren. Jeg hadde forventet en ganske så faktabasert dokumentar. Ikke det at Netflix ville presentere sannhet på sannhet om hva som fungerer og ikke om det Bryan Johnson foretar seg, men at jeg ville få servert en lite følelsesbasert gjennomgang av hva Johnson gjør for å holde seg så ung som mulig.

Men jeg hadde glemt at det var Netflix jeg så på. Strømmetjenesten som for tiden er kongen av å fange folks oppmerksomhet, spille på følelser og få fram menneskene bak historiene.

Inntrykket man kanskje kan få om man skummer gjennom en artikkel om Johnson, eller hører hans mest ekstreme uttalelser revet ut av kontekst, kan være noe a la:

Johnson er en ekstremist og en raring, som lever et kjedelig og rigid liv, og tar en enorm mengde piller hver dag med tvilsom effekt. En person som av en eller annen tvangstankebasert grunn er besatt av å leve så lenge som mulig.

Netflixdokumentaren tegner imidlertid et bilde av et menneske som aldri har hatt det bedre mentalt, nettopp gjennom å gi kroppen det som er det beste for den. Et menneske som ser livet sitt på en sannere og ærligere måte gjennom å reflektere over liv og død, ved å ha et prosjekt som handler om hvor lenge kroppen hans skal være her på jorda.

“Når jeg gir kroppen min styringa, forvolder den ikke selvdestruktiv skade.” sier Johnson i dokumentaren.

En velvillig og positiv tolkning av hva han mener med dette er at gjennom å ha strenge rutiner og å virkelig ta kroppens signaler på alvor, har hjernen det også bedre, og det gjør at man får det bedre mentalt.

Andre ser dette på en helt annet måte:

 

Hentet fra:

 

Johnson er altså en helse-avatar som man bør advares mot fordi hele hans identitet og tankemønster er formet av at kroppens maksimale funksjon og ungdommelighet er det eneste styrende for tilværelsen, ifølge anmelderen over.

Det viktigste for min del er ikke å konkludere tydelig om Johnson går for langt i sin jakt på evig liv, eller om det er noe klart sykelig ved det han gjør. Det viktigste er at dokumentaren er et utgangspunkt for debatt rundt hvordan vi selv tar gode valg for fysisk og mental helse, og hvordan vi ser på bruk av metoder for å bremse aldring for å ha så god helse så lenge som mulig.

Sett med ernæringsfysiologbrillene på vil jeg kommentere på to aspekter ved hva Johnson gjør og tenker:

  • Han ønsker å gjøre ting så bra som mulig for å oppnå målene sine. For ham betyr så bra som mulig å gjøre ting optimalt hele tiden, sett ut ifra et reduksjonistisk perspektiv (“mat er bare næringsstoffer”), men dette stemmer ikke ut ifra hva vi vet om ernæring og helse generelt. Det er heller ikke klare holdepunkter for, verken fra et vitenskapelig eller logisk perspektiv, at det å spise noe som er regnet som usunt som en eller fem prosent, eller kanskje enda mer av den totale mengden mat du spiser, vil gjøre noe som helst negativt for helsa.

  • Det er grunn til å være forsiktig med å ta store mengder av tilskudd som har til dels kjente og ukjente overlappende effekter, slik Bryan gjør. Inntrykket jeg får er at alt som kan være bra som enkelttilskudd må være bra når man tar dette sammen med 100 andre tilskudd. Mange kosttilskudd inneholder sterkt oppkonsentrerte stoffer og det finnes definitivt en grense for hvor store mengder av slike stoffer kroppen har godt av. Flere av stoffene Johnson tar har såkalte hormetiske effekter. Hormetiske effekter kjennetegnes av at de gir fordelaktige effekter i relativt små doser, men at de gir negative effekter i større doser. Når flere slike stoffer tas samtidig kan den totale hormetiske effekten bli for stor. I det minste kan den bli uoversiktlig.

Se trailer av dokumentaren og kommenter hva du synes på min instagramkonto.

Next
Next

Vitamin D for et langt og friskt liv?